Doorgaan naar hoofdcontent

Pur, Pir en wol

Zelfs de bouwstofzuiger kon het niet meer aan. Overal stof . Iedereen die het huis betrad kreeg spontaan een kriebel hoestbui. Best link in deze tijd, want even lekker hoesten levert al snel wat argwanende blikken op. Gelukkig is dit hoestje te genezen met frisse lucht en een goede stofzuiger.

Deze week stond in het teken van isolatie. Zoals we in een eerdere blog al eens schreven, is goede isolatie heel belangrijk als je het huis wilt verwarmen met een warmtepomp. Plan A, voordat de aannemer failliet ging, was om het hele huis na te isoleren op de buitengevel, en deze dan in te pakken met steenstrips.
Maar plan B had helaas een kleiner budget, en dus moesten we keuzes maken waarbij kosten werden afgewogen tegen kou in de winter. Jan heeft avonden zitten werken aan een goede warmte transmissie berekening. De kogel is nu door de kerk. Zolang we niet 3x per week in een warm bad willen als het de hele week buiten -19 graden is, dan krijgen we het huis wel warm gestookt met de warmtepomp. En mocht deze toch op een uitzonderlijk koude dag eens tekort schieten, dan kan de pelletkachel gelukkig tijdelijk inspringen. Met de huidige zomerse temperaturen werkt de warmtepomp vooralsnog helemaal naar wens, we hebben nog nooit eerder zo'n lekker koele slaapkamer gehad tijdens warme dagen.

Ons huis heeft een luchtspouw, welke we zullen gaan isoleren met minerale wol als alle bestaande kozijnen vervangen zijn. Voor de kenner, de isolatie waarde op de bestaande muur zal Rc 2.0 worden.
De nieuwe aanbouw was een grotere uitdaging. De gemeente had als voorwaarde gesteld bij de vergunning dat de nieuwe aanbouw minimaal net zo goed geisoleerd zou moeten worden als de nieuwbouwnormen, en ook voor de warmtepomp is dit uiteraard nodig.
Er zijn zoveel verschillende isolatie opties om voor de kiezen. Uiteindelijk hebben we lang getwijfeld tussen vol laten spuiten met minerale wol, net als de spouw, en zelf isolatiemateriaal aanbrengen tussen het houtskelet. Uit kosten-oogpunt hebben we voor de laatste gekozen. Met het aanbrengen van alleen wol was het niet mogelijk om de benodigde isolatiewaardes te halen, vandaar dat de keuze viel op PIR-platen. Een soort samengeperste PUR-schuim platen. Dit isoleert warmte heel goed, maar helaas geluid wat minder. Daarom hebben we deze PIR-platen gecombineerd met wol.
Dit was een makkelijk uit te voeren klusje, dat we prima zelf konden doen. Eerste de wol met een groot mes op maat snijden en aanbrengen (jeuk!). Vervolgens nauwkeurig opmeten hoe groot de PIR-blokken moesten worden, en deze op maat zagen.(heel veel stof!). Nog nog even de randjes en gaatjes volspuiten met purschuim en een folie aanbrengen, en dan kan de metselaar beginnen. Al met al geeft ons dit op de gevel een Rc van 6.0 (beter dan de nieuwbouwnorm van 4.5).

De zolder van het bestaande huis is deze week door isolatiebedrijf Pluimers helemaal vol gespoten met een 13 cm dikke laag PUR-schuim. Veel respect voor deze mannen die in de hitte op zolder in een maanmanpak de hele dag in de stinkende walmen staan. Aangezien warmte opstijgt, is goede dakisolatie heel belangrijk. Gelukkig voldoet de Rc-waarde (isolatiewaarde) van het dak  hiermee aan de nieuwbouw norm (ook Rc 6.0 voor het dak). En het mooiste van alles, per 1 juni heeft de overheid de subsidie op dakisolatie verhoogd naar 30 euro p/m2, dit scheelt ons aanzienlijk in de kosten.

Zoals je leest zit er veel schot in de verbouwing. Inmiddels hebben we ook kozijnen aan de achtergevel en zijn enkele oude kozijnen vervangen. Het is daarmee een stuk lichter in huis, en het wordt steeds makkelijker om ons voor te stellen hoe het huis er uit zal gaan zien.

Volgende week gaat de metselaar verder, dan zal het helemaal onherkenbaar zijn.








Reacties

Populaire posts van deze blog

Puzzelen met de vloer

Ons huis is bijna klaar! Tenminste, dat is wat we steeds zeggen. Andere mensen kijken ons dan nogal eens vreemd aan. Maar wat is een paar weken op 2 jaar verbouwen? Sinds de laatste blog is er veel gebeurd. De aannemer is bezig met afronden, en we zijn nog steeds heel tevreden met het geleverde werk. Inmiddels liggen de nieuwe dakpannen en is het dak geheel waterdicht. De muren zijn gevoegd en binnen zijn de wanden gestuct.  Zelf zijn we de laatste weken vooral bezig geweest met schuren en lakken van de dakranden. Wel een spannend klusje boven op de steiger, dat vonden ook de buren die ons meermaals hebben gevraagd echt voorzichtig te zijn. Met hoogtevrees was het een hele overwinning om boven op de steiger te schilderen. Maar de echte uitdaging kwam voor de stukken waar geen steiger stond. Via een plank tussen beide steigers werd dit overbrugd door de aannemer om toch te kunnen schilderen. Geen reling, doodeng! Gelukkig heeft Jan hier niet zoveel moeite mee en heeft hij zich over zijn

Puin ruimen: een nieuw begin

We hadden er de moed niet voor. Als je er niet naar kijkt, dan is het er niet. Maar nu onze nieuwe aannemer op het punt staat om te beginnen konden we de bende van Edit-A, onze vorige aanneemster, niet meer ontkennen. We openden de zorgvuldig met duck-tape dichtgeplakte slaapkamerdeur en begonnen met opruimen. Tijdens het opruimen dwarrelde er op de gehele bovenverdieping een laag stof neer waar je je naam in kon schrijven en die menig hoestbui heeft veroorzaakt bij ons. Ook de vliering hebben we zorgvuldig opgeruimd en ontdaan van alle nutteloze materialen. De zeilen in de woonkamer die de nattigheid en schimmel verborgen voor de rest van het huis zijn inmiddels weg. Wat een ruimte! Een paar weken geleden voerden we al een volledige container vol achtergebleven puin af. Nu reden we naar de stort met een afgeladen aanhangwagen. Maar lang niet alles is puin. We kunnen hier zo langzamerhand een bouwmarkt beginnen in verschillende bouwmaterialen. Edit-A is waarschijnlijk niet voor ni

Eindelijk weer een bank!

De bank staat, en hij zit nog net zo lekker als in onze herinnering! Sinds een paar weken zijn onze spullen uit de opslag en kunnen we weer aan tafel eten en lekker op de bank een boek lezen.  In de vorige blog vertelden we dat de egaline vloer in 1000 stukjes uit elkaar barstte. De meest waarschijnlijke oorzaak was een te snelle droging door tocht in combinatie met een vrij dikke egalinelaag. Deze spanning kon de hechtlaag niet aan. De tegelzetter heeft de losse egaline uitgehakt en opgevuld met nieuwe egaline. Na wat discussies met de tegelzetter, die een visgraatpatroon in ons huis niet zo zag zitten, gaf hij aan het  te druk te hebben. Hij droeg een collega aan, die ons huis in 3 dagen tijd heel netjes heeft getegeld. We zijn echt blij met het resultaat! Daarna was het zaak wat muren te schilderen, want we konden niet wachten om eindelijk onze spullen uit de opslag te gaan halen.  Inmiddels is ook de keuken geplaatst, helemaal zoals wij hem voor ogen hadden. Alleen nog even wachten