Doorgaan naar hoofdcontent

Wat wil je nu eigenlijk?

We dromen dus van een energiezuinig huis. Maar hoe krijg je dat voor elkaar bij een huis van bijna 65 jaar oud? En waar willen we precies naar streven?

Zoals eerder geschreven, hadden we, voordat we het huis gingen bezichtigen, al een eerste brainstorm sessie achter de rug. Op dat moment was onze ambitie om het huis van het gas af te halen en te gaan verwarmen met een warmtepomp. Zo'n ding kost best een hoop energie welke we met zonnepanelen hopen te gaan opwekken. Ook heeft een warmtepomp veel minder verwarmend vermogen dan een geiser. Om te zorgen dat deze kostbare warmte vervolgens niet net zo hard weer via gevels, dak en ramen verloren gaat is het aanbrengen van extra isolatie dus noodzakelijk.

Het zou tientallen jaren duren voordat we de investeringen voor al deze energiebesparende maatregelen hebben terugverdiend. De subsidies zijn lang niet toereikend om dit te financieren. De gedachte dat ons huis jarenlang 'onder-water' zou staan stond ons helemaal niet aan. Als we het huis echter flink uitbreiden, dan zou het moeten kunnen lukken om de waarde van het huis overeen te laten komen met onze investeringen. We hebben dus voorzichtig bij de taxateur en makelaar gepolst hoe groot een huis van onze beoogde investeringsprijs zou moeten zijn, en hoeveel kamers dit zou moeten hebben. Dit hebben we als richtlijn gebruikt bij de plannen voor de verbouwing.

In grote lijnen was dit natuurlijk een leuk plan. Maar toen we ons in de details gingen verdiepen merkten we hoeveel keuzes hier nog in te maken zijn. Het blijft laveren tussen 'nu we toch bezig zijn kunnen we het maar beter goed doen' en het bewaken van ons budget.

Zoals bijvoorbeeld de vraag: "wat voor warmtepomp?" Alle warmtepompen hadden zo hun voor- en nadelen. Ons eerste idee was een luchtwarmtepomp. Het voordeel daarvan is namelijk dat het slaan van een put niet noodzakelijk is, en dat scheelt een heleboel geld. Het nadeel is echter dat deze warmtepomp minder efficiënt wordt als het erg warm of koud is. Ook maken deze warmtepompen vrij veel herrie. Vervolgens hebben we kort overwogen om dan toch voor een hybride warmtepomp te gaan. Deze stoken zo nodig bij op gas, maar dit zou betekenen dat we alsnog de gasaansluiting niet zouden kunnen verwijderen. Ook deze optie viel dus af.
Uiteindelijk leek het ons het meest logisch om voor een bodemwarmtepomp te gaan. Het voordeel is dat we hiermee zowel efficient kunnen koelen als verwarmen en dat het rendement door de diepe put constant is. Het grootste nadeel is de prijs en de zeer lange wachttijd voordat de put geslagen kan worden.

Wat betreft ze zonnepanelen waren we het er van het begin af aan over eens dat we geen ratjetoe van panelen op het dak willen. We waren beiden erg gecharmeerd van de tesla zonnepaneel dakpannen. Helaas is daarbij de levertijd nog onduidelijk en is de verhouding prijs/rendement heel ongunstig. Al vrij snel werd duidelijk dat de keuze zou vallen op een 'in-dak-systeem'. Het dak zelf wordt dan bekleed met zonnepanelen en alleen aan de randen komen normale, bijpassende, dakpannen. Het nadeel van dit systeem is dat het iets duurder is dan de 'op-dak-panelen', maar we vinden het zo veel mooier dat we dit de investering waard vinden. De volgende vraag: één of twee dakhelften? Het is natuurlijk logisch om de meest zonnige kant helemaal vol te leggen. Maar als het dak toch vervangen moet worden, is het dan niet slimmer om de andere kant toch ook vol te leggen met panelen? Want de meerprijs is dan relatief laag, en dat weegt wel weer op tegen het lagere rendement.

Verbouwen is keuzes maken. En proberen te zien wat het oorspronkelijk plan was, maar vervolgens ook wegdromen bij nieuwe ideeën en dan toch oogluikend wat 'scope creep' toestaan. Want ach, het wordt toch ons droomhuis.

CV
gasaansluiting wordt verwijderd
gasaansluiting 

oude radiatoren kunnen weg




Reacties

Populaire posts van deze blog

Puzzelen met de vloer

Ons huis is bijna klaar! Tenminste, dat is wat we steeds zeggen. Andere mensen kijken ons dan nogal eens vreemd aan. Maar wat is een paar weken op 2 jaar verbouwen? Sinds de laatste blog is er veel gebeurd. De aannemer is bezig met afronden, en we zijn nog steeds heel tevreden met het geleverde werk. Inmiddels liggen de nieuwe dakpannen en is het dak geheel waterdicht. De muren zijn gevoegd en binnen zijn de wanden gestuct.  Zelf zijn we de laatste weken vooral bezig geweest met schuren en lakken van de dakranden. Wel een spannend klusje boven op de steiger, dat vonden ook de buren die ons meermaals hebben gevraagd echt voorzichtig te zijn. Met hoogtevrees was het een hele overwinning om boven op de steiger te schilderen. Maar de echte uitdaging kwam voor de stukken waar geen steiger stond. Via een plank tussen beide steigers werd dit overbrugd door de aannemer om toch te kunnen schilderen. Geen reling, doodeng! Gelukkig heeft Jan hier niet zoveel moeite mee en heeft hij zich over zijn

Puin ruimen: een nieuw begin

We hadden er de moed niet voor. Als je er niet naar kijkt, dan is het er niet. Maar nu onze nieuwe aannemer op het punt staat om te beginnen konden we de bende van Edit-A, onze vorige aanneemster, niet meer ontkennen. We openden de zorgvuldig met duck-tape dichtgeplakte slaapkamerdeur en begonnen met opruimen. Tijdens het opruimen dwarrelde er op de gehele bovenverdieping een laag stof neer waar je je naam in kon schrijven en die menig hoestbui heeft veroorzaakt bij ons. Ook de vliering hebben we zorgvuldig opgeruimd en ontdaan van alle nutteloze materialen. De zeilen in de woonkamer die de nattigheid en schimmel verborgen voor de rest van het huis zijn inmiddels weg. Wat een ruimte! Een paar weken geleden voerden we al een volledige container vol achtergebleven puin af. Nu reden we naar de stort met een afgeladen aanhangwagen. Maar lang niet alles is puin. We kunnen hier zo langzamerhand een bouwmarkt beginnen in verschillende bouwmaterialen. Edit-A is waarschijnlijk niet voor ni

Eindelijk weer een bank!

De bank staat, en hij zit nog net zo lekker als in onze herinnering! Sinds een paar weken zijn onze spullen uit de opslag en kunnen we weer aan tafel eten en lekker op de bank een boek lezen.  In de vorige blog vertelden we dat de egaline vloer in 1000 stukjes uit elkaar barstte. De meest waarschijnlijke oorzaak was een te snelle droging door tocht in combinatie met een vrij dikke egalinelaag. Deze spanning kon de hechtlaag niet aan. De tegelzetter heeft de losse egaline uitgehakt en opgevuld met nieuwe egaline. Na wat discussies met de tegelzetter, die een visgraatpatroon in ons huis niet zo zag zitten, gaf hij aan het  te druk te hebben. Hij droeg een collega aan, die ons huis in 3 dagen tijd heel netjes heeft getegeld. We zijn echt blij met het resultaat! Daarna was het zaak wat muren te schilderen, want we konden niet wachten om eindelijk onze spullen uit de opslag te gaan halen.  Inmiddels is ook de keuken geplaatst, helemaal zoals wij hem voor ogen hadden. Alleen nog even wachten